Zákaznícka linka:

Telefón: 0948 121 328

Email: ebrat@ebrat.sk

Prečo jesť Chia semienka?

Prečo jesť Chia semienka?

Semená Chia, semená šalvie španielskej - je to neobvyklá rastlina, ktorá sa už dlho používa v prírodnej medicíne. Prvé informácie o nej pochádzajú z čias Aztékov a Mayov. Slovo „chia“ pochádza z mayského jazyka a znamená „sila“. V súčasnosti sa tieto semená nachádzajú v Mexiku a Južnej Amerike a moderná medicína čoraz viac spoznáva ich vlastnosti.

V porcii semien (28 g), vč. máme: 137 kcal, 11 g vlákniny, 4 g bielkovín, 9 g tukov (vrátane omega 3 a 6 kyselín) a 19% bielkovín a veľa minerálov: horčík, draslík, fosfor, meď, selén, železo, vápnik , sodík a vitamíny B1 a B2. Ako vidíte, semiačka chia sú jedným z najlepších zdrojov mnohých výživných látok.

Chránia srdce a napomáhajú tráveniu.

Naše telo potrebuje pre správne fungovanie sacharidy, ale tie, ktoré pochádzajú zo zdravých zdrojov. Konzumácia chia semiačok je skvelým riešením, pretože väčšina sacharidov v nich je vláknina - 28 gramov semien obsahuje 11 gramov vlákniny. Pamätajte, že odborníci na výživu odporúčajú jesť 25 - 40 g vlákniny denne, ktorá chráni naše telo pred rizikom srdcových chorôb a cukrovky, podporuje tráviaci proces stimuláciou črevnej peristaltiky. Chia semienka sú navyše bezlepkové a môžu ich jesť ľudia s celiakiou a alergiou na lepok.

Obsahujú cenné omega 3 mastné kyseliny a veľa bielkovín.

Chia semienka sú najlepším rastlinným zdrojom omega-3 mastných kyselín, ktoré nás chránia pred mnohými chorobami. Spolu s vlákninou prispievajú k zníženiu hladiny „zlého“ LDL cholesterolu a triglyceridov, k zníženiu rizika aterosklerózy a následne aj ischemickej choroby srdca. Omega-3 mastné kyseliny podporujú prácu mozgu, zlepšujú pamäť a koncentráciu a majú pozitívny vplyv na fungovanie zraku. Omega 3 mastné kyseliny sú tiež nevyhnutné pre tehotné ženy - sú zodpovedné za správny vývoj dieťaťa.

Prvky nachádzajúce sa v chia semienkach majú tiež priaznivý vplyv na zdravie: draslík, horčík, vápnik, sodík a antioxidanty, ktoré sú určené na ochranu jemných omega tukov pred stuchnutím.

Chia semienka sú dobrým zdrojom bielkovín a obsahujú ich viac ako iné rastliny - to je dôležité pre ľudí na vegetariánskej alebo vegánskej strave. Vysoký obsah bielkovín v potravinách je priaznivý aj pre ľudí, ktorí chudnú, pretože zvyšuje pocit sýtosti počas jedla.

Chia semiačka obsahujú omega 3 a omega 6 mastné kyseliny, vysoko kvalitné bielkoviny, minerály a antioxidanty a veľa vlákniny. Znižujú riziko srdcových chorôb, cukrovky, zlepšujú trávenie a pomáhajú pri chudnutí.

Vďaka svojej malej veľkosti a jemnej chuti sa dajú pridať prakticky do všetkých jedál. Pretože majú jedinečnú schopnosť absorbovať vodu, sú ideálne na zahusťovanie omáčok. Môžu byť pridané do kaše, pečenia chleba, šalátov, smoothies, jogurtov, ...

Tag cloud
viac viac
nahor
Shop is in view mode
Zobraziť plnú verziu stránky
Sklep internetowy Shoper.pl