Zákaznícka linka:

Telefón: 0948 121 328

Email: ebrat@ebrat.sk

Cukrový detox – ako vylúčiť cukor zo stravy?

Cukrový detox – ako vylúčiť cukor zo stravy?

Cukrový detox – ako vylúčiť cukor zo stravy?

O tom, že nadmerná konzumácia cukru má negatívny vplyv na naše zdravie, je známe už dlho. Nie každý však vie, že na cukre sa môžete stať závislými, rovnako ako aj na iných stimulantoch, akými sú alkohol či cigarety. Problém je skutočne zložitý a ťažko rozpoznateľný a často o jeho existencii ani netušíme. Ako teda vylúčiť cukor zo stravy?

Ako sa staneme závislými od cukru?

Závislosť je výsledkom dlhodobej, nadmernej konzumácie cukru. Už nekontrolovaná, neodolateľná túžba siahnuť po sladkostiach by pre nás mala byť poplašným signálom. Mechanizmus závislosti na cukre funguje podobne ako pri iných závislostiach, t. j. čím viac daného stimulantu telu poskytneme, tým viac sa na ňom stane závislým a vyžaduje si stále viac dávok. Takýto začarovaný kruh vedie k zvýšeniu chuti na sladké, čo následne vedie k neustálemu maškrteniu. Ako choroba postupuje, naše telo si zvyká na dávky cukru, ktoré mu podávame, ak ich nedostane do určitého času, bude chcieť ešte viac.

Známky závislosti od cukru

Príznaky závislosti na cukre nie sú typické, často ich podceňujeme – môže to byť obyčajná bolesť hlavy, neustály pocit hladu, únava či svrbivá vyrážka. Akné v zrelom veku môže byť tiež výsledkom nadmernej konzumácie sladkostí. K tomu treba spomenúť aj podráždenosť, poruchy pamäti a problémy so spánkom. Duševná závislosť od cukru sa prejavuje nielen neustálym jedením sladkých maškŕt medzi jedlami, teda „falošným hladom“, ale predovšetkým obsedantným, nepotlačiteľným myslením na sladké. Závislý človek má ťažkosti v každodennom fungovaní, môže byť roztržitý, nervózny, často sa nedokáže sústrediť na svoje povinnosti či prácu. Bude často sa skrývať pred závislosťou, bude jesť sám – aby to nikto nevidel.

Účinok cukru na telo

Nadbytok cukru negatívne ovplyvňuje celé naše telo. Po prvé, nadbytočné skonzumované kalórie sa uložia v tukovom tkanive, čo môže viesť k nadváhe a v extrémnych prípadoch až k obezite. Dlhodobá konzumácia cukru vo veľkom množstve neznamená len kilá navyše. Takéto správanie podporuje zubný kaz, ochorenia srdca a obehového systému (hypertenzia, cukrovka, ateroskleróza). Málokto z nás vie, že nadmerná konzumácia produktov s obsahom jednoduchých cukrov urýchľuje proces starnutia a spôsobuje kožné problémy.

Podľa výskumov jeme a pijeme každým rokom viac a viac cukru. Závislými sa môžu stať deti aj dospelí. V počiatočnej fáze závislosti si s ňou vieme poradiť aj sami, stačí trocha sebakontroly, podpory od najbližších a dôslednosť v konaní. Keď sa ochorenie rozvinie viac, je možné, že bude indikovaná pomoc špecialistu.

Ako bojovať so závislosťou od cukru

Aby ste si na cukor rýchlejšie zvykli, oplatí sa ho zo svojho okolia dôkladne odstrániť. Okrem toho:

  • nekupujte sladkosti vopred, a ak už musíte niečo sladké zjesť, oplatí sa siahnuť napríklad po sušenom ovocí, ako sú datle alebo marhule
  • nahraďte sladké občerstvenie čo najviac ovocím, zeleninou alebo orechmi
  • namiesto cukru do kávy alebo čaju je lepšie použiť náhrady (erytritol alebo xylitol)
  • vylúčte koláče a zákusky zo svojho jedálnička
  • pamätajte na pravidelné jedlá, aby ste predišli maškrteniu (ideálne 5 jedál denne, každé 3-4 hodiny)
  • pozorne čítajte etikety produktov, pretože cukor je často skrytý v ingredienciách
  • zamerať sa na fyzickú aktivitu, ktorá odvedie našu pozornosť od obsedantného siahania „po sladkom“
  • je vhodné kontrolovať hladinu glukózy v krvi raz ročne, čo zachytí abnormality v ranom štádiu

Naozaj stojí za to pouvažovať nad zmenou stravovacích návykov. Úsilie, ktoré vynaložíte na zlepšenie kvality vašej výživy, sa vám vráti v zdraví a pohode po mnoho rokov.

 

Tag cloud
viac viac
nahor
Shop is in view mode
Zobraziť plnú verziu stránky
Sklep internetowy Shoper.pl